Tukikeskus Mahkun Tanja Turunen ja Kuopion Asumisneuvonnan Marjut Rantala juttelivat kävijälle Asunnottomien yössä Kuopion torilla 17.10

“Asunnontarvitsijoita on nyt paljon” – katso kuvasarja Asunnottomien yöstä Kuopiosta 17.10

  • Kela kehottaa monia etsimään nyt uutta asuntoa. Kelan määrittelemän maksimivuokran sisään mahtuvia kohteita on Kuopion kaupunkialueella kuitenkin vain vähän tarjolla. Moni ei haluaisi muuttaa halvempien vuokrien perässä pienempiin liitoskuntiin asumaan, sanoo Tukikeskus Mahkun Tanja Turunen.

Taustalla on lakimuutos, joka pienensi asumistukea ja nosti omavastuuta. Lisäksi Kelan perustoimeentulotuessa on tiukennettu asumiskustannusten huomioimista. Sen seurauksena moni heikossa taloudellisessa tilanteessa oleva on joutunut etsimään uutta asuntoa, koska eivät ole voineet maksaa kasvanutta omavastuuta vuokrasta. Ulosottokeskuksen mukaan häätöjen määrä on kasvanut jo 15% viime vuodesta.

Kela-raja on pieni suhteessa vuokra-asuntojen hintatasoon Kuopiossa, mikä aiheuttaa sen, että hakijoita yhteen kohtuuhintaiseen asuntoon voi olla hyvinkin paljon ja tämä taas pienentää asunnon saannin mahdollisuutta.

  • Me Kuopion Asumisneuvonnassa ohjaamme ja neuvomme uuden asunnon etsimisessä sekä hoitamaan asiat niin, että velkaantumista ei ehtisi tulla. Asunnon tarvitsijoita on nyt paljon, sanoo Elisa Hämäläinen Kuopion Asumisneuvonnasta.

Asumisneuvonnan tilastoissa korostuvat erityisesti yksin asuvat. Moni ei tule ajatelleeksi, että niillä, joita muuttopaine koskee, voi olla jo taustalla esimerkiksi luottotietomerkintöjä tai muita taloudellisia ongelmia. Ne vaikeuttavat entisestään uuden asunnon löytämistä.

Tämän vuoden Asunnottomien yön teema oli piiloasunnottomuus. Käytännössä piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että ihminen on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei syystä tai toisesta pysty asumaan kyseisessä asunnossa vaan majoittuu esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten luona. Tämän vuoksi he ei eivät välttämättä ohjaudu palveluihin, jotka heille kuuluisivat.

  • Esimerkiksi nuoret majailevat usein kavereiden luona, ja heidän asunnottomuutensa ei näy tilastoissa, sanoo Mahkun Tanja Turunen.

Setlementti Puijola yhdessä muiden sosiaali- ja terveysjärjestöjen sekä seurakuntayhtymän kanssa järjesti Asunnottomien yö -tapahtuman Kuopiossa 17.10. klo 15-20 osana vastaavaa valtakunnallista tapahtumaa. 

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com